maandag 24 december 2012

Klas 5: keuzeopdracht verlichting (opdracht 3)

Hedendaags imaginair reisverhaal

Bella Sting was het helemaal spuugzat geworden in dat koude kikkerlandje. Ze was weggegaan uit haar eigen land. Ze was blij dat haar vriend Samson Diederik met haar mee was gekomen. In haar eigen land had ze een hele goede baan gehad, maar de kosten waren veel te hoog geworden. Ze moest zelfs betalen voor die zieken van verderop. Ze kende zelf niemand die ziek was en ze moest wel betalen?! Ga toch weg! Laat die mensen lekker zelf betalen. Ik ga niet voor jan en alleman werken! Als iemand ziek is, kan die vast nog wel bepaald werk op de computer doen... Waarom moest zij als hardwerkende opdraaien voor kosten die anderen maakten?

Een stap over de grens. Dat waren ze. En meteen stonden ze letterlijk en figuurlijk met hun voeten in het water. In de verste verte was ook geen land te zien, dus Bella was bang voor wat haar vriend nu zou vinden. Haar vriend had helemaal geen goede baan gehad, hoefde helemaal geen kosten te maken en was zij nu niet egoïstisch? Misschien had zij ook maar een lage baan moeten nemen. Dan had zij niets hoeven te betalen voor andere mensen, maar dan had ze zelf ook weinig geld gehad. Waarom was alles zo gecompliceerd?

-
 
Niets hoefde Bella meer te betalen. Dat kon ook niet anders, want op dit verachtelijke kleine bootje was niemand dan Samson te vinden. Ze kon ook ineens haar bakken met geld niet meer uitgeven. Ze wilde zo graag nieuwe kleding hebben, want in de nachten was het extreem koud en haar vriend gaf niet genoeg warmte af, dus kleren waren hard nodig. Stiekem moest ze ook toegeven dat ze altijd haar geld zelf wilde houden, zodat ze er heerlijk dingen voor zichzelf van kon kopen. Nu zat ze hier op een boot, met haar geld, zonder winkels. En dan die Samson nog. Die kon ze nu ook missen als kiespijn. Zeggen dat hij weer zin had om vuilnis op te halen. Het ergste was dat ze wist hoe hij zich voelde. Nooit had hij zo graag zijn geld voor zichzelf willen houden als zij. Zij was degene die het niet over haar hart kon verkrijgen dat mensen zoals hij, uitgerekend haar vriend, van haar werk konden meegenieten. Samson kon sowieso niet langer dan twee jaar nog blijven werken, omdat hij versleten knieën had en niet meer met de vrachtwagen mee kon rennen. Wat zou ze er van vinden als hij op haar gedane werk en verdiende geld mee zou liften?
Verschrikkelijk.
Ach, verder was het wel een leuke jongen. Lekker kaal koppie, waar ze wel van hield. Gespierd lichaam, waar ook niets mis mee was. Een hoofd waar genoeg hersenen in zaten, maar die hij niet had gebruikt, waardoor zij de kostverdiener was. Hield ze wel van deze jongen? Ze wist het allemaal niet meer. Ze moest eerst maar eens zorgen dat ze zo snel mogelijk aan een lekker warm iets kwam, want het werd alweer donker en zij zat hier in haar korte broek en shirt.
 
-
 
Bella en Samson hadden land bereikt. Elke avond zaten ze nu aan het strand en aten primitieve dingen, maar eigenlijk beviel het hun allebei wel. Bella had haar geld netjes in een kist onder de grond bewaard, zodat ze geen cent rente zou hoeven betalen. Het scheelde ook dat er niemand was die de rente kon innen, omdat ze in al die tijd dat ze hier waren niemand waren tegengekomen. Samson hield steeds meer van haar en dat merkte ze wel. Heel vaak fluisterde hij haar volledige naam: 'Bella Stingggg'. Zelf vond ze het maar  angstaanjagend. Hij kroop 's nachts ook zo verschrikkelijk dicht tegen haar aan, terwijl hij haar bijna fijn kneep. Vaak duwde ze hem dan weer met haar hand weg en verbaasde zich erover hoeveel hij ineens om haar gaf.
Misschien was de reden wel dat er geen andere verleidingen om hem heen waren. Andere vrouwen die op hem vielen waren hier niet aanwezig. Ze voelde zich ineens heel alleen en ook door hem bedrogen. Ze wilde terug naar dat vroegere land. Ze wilde ook weer niet terug. Ze zou zichzelf verachtelijk maken als anderen erachter kwamen wat de reden was dat ze weg waren gegaan. De reden dat ze terug waren gekomen zou al helemaal beschamende situaties opleveren. Vertel namelijk maar eens aan je buurvrouw, dat jij, Bella Sting, zo door je vriend wordt geadoreerd, dat je niet meer met hem samen wilt zijn?
 
-
 
De twijfels bleven en ze besloot, dit keer zonder haar vriend, te blijven reizen tot ze haar eindbestemming had gevonden. Ze wist niet waar die was. Ze wist niet wanneer ze die zou bereiken. Ze wist niet eens of ze het wel zou vinden. Ze wist alleen dat ze zou gaan.
Alleen.
Zelf zou ze alles oplossen.
Ze zou zichzelf vinden.
Ze zou zichzelf opbouwen.
Nu snel Samson gedag zeggen en gaan. Hij wilde niet mee. Hij mocht haar geld houden. Daar had het er bij hem al die tijd alleen maar om gedraaid. Fijn dat ze daar achter was gekomen. De volgende vriend die ze zou krijgen zou geen glimmend hoofd mogen hebben! En als hij zo'n groot hoofd had, maar de inhoud niet gebruikte, dan zou ze zich meteen omdraaien en hem geen aandacht meer geven.
Haar leven begon nu.

Klas 5: keuzeopdracht romantiek (opdracht 1)

Romantische foto's

Foto 1:


Dit is een voorbeeld van de hedendaagse romantiek tegenover de romantiek uit de stroming. Nu is het puur en alleen een uiting van liefde, maar toen was het mysterieus en duister, zoals weergegeven aan de rechterkant van de afbeelding. Ook stond leven en dood tegenover elkaar, wat in bovenstaande afbeelding terugkomt: levende en dode rozen...



 Foto 2:


Bovenstaande afbeelding laat de liefde tussen twee personen zien. In de Romantiek was de liefde (en vriendschap) het beste wat een mens kon overkomen. Nu konden mensen elkaar kiezen en afwijzen om de passies die men deelde of niet deelde. Eerder waren mensen alleen vrienden of partners van elkaar als men er maatschappelijk op vooruit ging.



Foto 3:

De titel van deze foto is: de kunst boven de wetenschap. De kip stelt een kunstwerk voor die letterlijk boven op de wetenschappelijke natuurkunde boeken staat. Het gevoel was belangrijker dan verstand. Men kon dus beter een kunstenaar dan een wetenschapper zijn. In deze afbeelding heb ik geprobeerd dat versimpeld weer te geven.


Realistische foto's:

Foto 1:
 
Dit is een voorbeeld van ongeidealiseerde werkelijkheid, omdat het bijna een schaamte is waarom we bovenstaande producten gebruiken, maar het is logisch dat we ze wel gebruiken. We zullen immers gaan stinken en vies blijven zodra wij niet douchen of onze tanden niet poetsen. 
 
 


Foto 2:

Een alledaags verschijnsel van tegenwoordig is geld uitgeven, geld wisselen en geld ontvangen. Ons hele leven draait daar eigenlijk om. Het is een heel simpel verschijnsel, maar toch groot. Bovenstaande afbeelding is een samenvatting van de omgang met geld en wijst op hetgeen wij dagelijks doen.



Foto 3:

Het uitgangspunt van de stroming was de volgende uitspraak van Baudelaire: "je moet in je eigen tijd staan". Tijd is een realistisch iets en een alledaags verschijnsel wat niet stopt en wat altijd doorloopt. Als we dus Baudelaire navolgen, betekent dat voor ons dat wij een ander realisme hebben dan mensen uit het stenen tijdperk.



Expressionistische foto's:

Foto 1:
 
Dit is alles behalve een realistisch beeld van een kip. Ik heb hier mijn definitie van een kip gegeven. Kippen zien er altijd lekker zacht en ongevaarlijk uit, maar het boos kijkende oog van de kip laat zien dat het slechts een vermomming is en zij eigenlijk helemaal niet zo leuk is. Ze zal namelijk zodra iemand in de buurt komt van haar proberen te pikken, zodat diegene pijn heeft.
 

 
Foto 2:
 
Het expressionisme omarmt de fotografie. Dat is in bovenstaande foto letterlijk weergegeven. De fotografie werd niet gebruikt om vaste afbeeldingen te maken van de realiteit, maar om juist kleine delen van een onderwerp te maken en daardoor verkeerde illusies te scheppen bij de kijker. Zolang men maar niet een 'gewoon' beeld schiep, was alles goed. De enige regel was dat er geen regels mochten zijn.  
 
 
Foto 3:  

Bij het expressionisme werden allerlei felle kleuren gebruikt om gevoelens en emoties aan te tonen. Ik heb hier juist wit gebruikt, omdat wit onschuld aantoont en uit alle kleuren bestaat en aangezien er geen regels waren is dit geen overtreding omdat ik geen felle kleuren in de foto heb opgenomen. Naar mijn idee zijn hierin alle felle kleuren verwerkt. Dat u als kijker daar een ander idee over hebt maakt niet uit...  


Bronnen:

- http://nl.wikipedia.org/wiki/Romantiek_(stroming)

- http://nl.wikipedia.org/wiki/Realisme_(kunststroming)

- http://nl.wikipedia.org/wiki/Expressionisme

Klas 6: Balansverslag


Balansverslag

1) Welke literaire boeken spraken je bijzonder aan en waarom? Geef voorbeelden en argumenten.
Het boek ‘Post voor Mevrouw Bromley’ en ‘De engelenmaker’ van Stefan Brijs zijn naar mijn idee hele goede boeken. Zijn schrijfstijl vind ik fijn om te lezen. Daarom heb ik van hem nog een tweede boek gelezen. Het zijn dikke boeken, maar niet langdradig, door de korte en krachtige zinnen. De informatie die werd gegeven was allemaal ‘to the point’, terwijl bij andere schrijvers zinnen voorkwamen met een heleboel onzin zonder dat zij echt een punt maakten. Een boek met de schrijfstijl waarin veel lange onbenullige zinnen voorkwamen is bijvoorbeeld 'Max Havelaar of de koffieveilingen van de Nederlandse handelsmaatschappij’ van Eduard Douwes Dekker.

2) Welke literatuurlessen zijn belangrijk voor je geweest? Om welke redenen?
De lessen waarin ik heb geleerd om een boek te beoordelen waren voor mij belangrijk. Dat is belangrijk geweest, omdat ik dat later nog moest toepassen en omdat ik nu een gerichte mening kon geven over een boek, waarbij ik niet zomaar in het wilde weg vertelde wat ik van het boek vond met allemaal onsamenhangende subjectieve argumenten. Nu kan ik geordend werken en tijdens het lezen al een mening vormen in plaats van achteraf. Dit is handig, omdat ik later niet meer van elk boek dat ik lees een verslag moet maken, maar toch een mening heb gevormd.

3) Welke ervaring(en) met literatuur hebben absoluut weerstand opgeroepen? Hoe verklaar je die weerstand? Wanneer je bijvoorbeeld iets saai vond, kwam dat volgens jou door een gebrek aan kwaliteit van de schrijver of door jouw manier van lezen?
Mijn weerstand kwam vaak voort uit onbegrip die ik tegenover een schrijver had. Als ik namelijk merkte dat een schrijver te lang en te veel wilde vertellen met behulp van details om te laten zien dat hij ergens veel van af wist of om iets realistisch te laten lijken, vond en vind ik dat zo’n schrijver faalt in het realistisch laten lijken van iets en omdat hij zijn kennis zo uitgebreid vertelde was dat voor mij een teken van arrogantie. Ik ‘mocht’ dan als het ware de schrijver niet meer en vond zijn boek automatisch saai. Dit lag dus volkomen aan mij, maar wel met de onbewuste medewerking van de schrijver.

4) Ben je in de loop van de tijd dat je met literatuur bezig was er anders naar gaan kijken? Probeer die ontwikkeling bij jezelf vast te stellen. Geef voorbeelden van wat je nu beter kunt.
Ik heb altijd van lezen gehouden, maar ik had vroeger nooit een beargumenteerde mening over boeken. Ik vond een boek leuk of niet leuk. En waarom? Ja eh… daarom? Mijn mening kan ik nu zonder aarzelen vormen en ik weet dat mijn mening niet ‘slecht’ zal zijn, omdat ik goede argumenten aan kan dragen. Ik heb echter ook geleerd dat literatuur niet alleen lezen is. Onder literatuur valt immers ook de tijd waarin een schrijver een boek heeft geschreven. Tijdens het lezen wilde ik dat nogal eens vergeten en vond ik sommige dingen krom gedacht en waren bepaalde scènes heel negatief en kwam er voortdurend (zelf)moord in voor. Toen ik erachter kwam dat dat onder de literaire stroming Romantiek viel, had ik ineens meer sympathie voor een schrijver. Je leert op die manier niet alleen boeken te lezen en te beoordelen, maar ook jezelf in te leven in de tijd en omgeving van de schrijver.

5) Loop je blog nog eens door en stel vast waarmee je uiteindelijk al dan niet tevreden kunt zijn, waar het gaat om je aanpak bij het werkproces en je studievaardigheden. Geef voorbeelden. Met welke werkvormen kon je goed uit de voeten, met welke niet? Waarom?
Ik ben zeer tevreden over mijn blog. Zodra er een verslag moest worden gemaakt, koos ik zodra het kon voor het algemene leesverslag. Ik wist tijdens het lezen al waar ik op moest letten en tegenwoordig stop ik papiertjes tussen de bladzijden waar ik bepaalde gedachtes voor in het verslag bij kreeg. Ik merk dat ik heel erg ben gegroeid. Mijn verslagen werden duidelijker en van betere kwaliteit. Ik kreeg er ook steeds meer plezier in om leesverslagen te maken, terwijl ik daar eerst een gloeiende hekel aan had. Een boek lezen vond ik leuk, maar dat vervelende verslag daarna niet. Nu merk ik dat je met dat verslag jezelf helpt het boek helemaal te begrijpen.
Ik vond het heerlijk om betogend te schrijven (daarbij denkend aan de Max Havelaar). Ik vond dat helemaal geen leuk boek, maar ik kon wel goed vertellen waarom dit boek in de literaire stroming Romantiek thuis hoorde.
De enige werkvorm waar ik heel slecht mee uit de voeten kon, was het maken van een samenvatting. Ik was ook erg blij toen in latere leesverslagen de samenvattingen van internet gehaald mochten worden. Ik vind het moeilijk om alle belangrijke punten uit een verhaal te halen, terwijl naar mijn idee het hele verhaal heel belangrijk was. Zeker als een boek veel verhaallijnen had en ik dacht aan de samenvatting die ik in de vierde klas gemaakt had, was ik opgelucht dat die verschrikking mij niet nog een keer hoefde te overkomen.

6) Welke plaats denk je dat de literatuur in het vervolg van je leven te kunnen geven?
Deze vraag verdient een literair antwoord! Ik denk dat literatuur in het vervolg van mijn leven naar de achtergrond zal schuiven. Als aankomende aardwetenschappelijke student geloof ik niet dat ik literaire stromingen of mijn mening over boeken zal moeten geven. Mijn lees-kilometers zijn wel heel ver gevorderd en daar ben ik zeer dankbaar voor. Ik lees nu veel moeilijkere boeken dan eerst. De blog gaf mij ook aansporing om betere boeken te lezen. Iedereen kon namelijk zien wat ik had gelezen en gemaakt en als ik er veel werk in had gestoken en het later terug las op mijn blog, voelde ik (gepaste) trots.
Ik geloof dat ik veel gegroeid ben en vind het zelfs jammer dat we pas in de vierde klas zijn begonnen met het produceren van een blog.
7) Welk advies heb je voor je literatuurdocenten?
Blijf doorgaan met de blogs! Het werkt efficiënt en nooit hoeft iemand bang te zijn dat verslagen uit drie jaar kwijtraken voordat de mondelingen zijn geweest.
Helaas heb ik in de vierde klas heel weinig gedaan aan literatuur. Ik moet met schaamte toegeven dat ik niet eens meer weet wat er in de lessen behandeld is geweest. De lessen vielen mij over het algemeen tegen.
Ik vond het zelf presenteren van de stof geen goed idee. Mensen die iets niet goed hadden voorbereid, verpesten de uitleg voor de rest van de klas en het was altijd maar gokken of de punten die zij als belangrijk beschouwden ook echt belangrijk waren. De presentaties zoals ze waren in de vijfde klas was dus geen goed idee en ik heb in die lessen ook weinig opgestoken. Terwijl ik wel veel wist van de ene schrijver die ik had behandeld (die niet eens in de toets voor kwam).
In de zesde klas hebben we gewerkt met posters waarop je een samenvatting moest maken. Dit was al een beter plan, want nu moest je een groter gedeelte van de stof uitpluizen en reproduceren in een samenvatting. Het jammere waren weer de presentaties. Die werden niet serieus genomen. Misschien is het daarom goed om een bepaalde druk tegenover de presentaties te zetten, waardoor die wel serieus genomen moeten worden.


Zou er iets gedaan kunnen worden aan de duidelijkheid over de niveaus van boeken? In de mediatheek lag namelijk wel een lijst met boeken, maar die stonden niet allemaal in de kast en de boeken die in de kast stonden, waren heel vaak niet te vinden in de lijst. Daardoor wist ik niet wat nou precies mijn niveau per boek was…

Ik wil de docenten die ik heb gehad voor het vak Nederlands bedanken, omdat zij mij verder hebben geholpen bij het vormen van mijn literaire kennis.

Klas 6: Leesverslag De Engelenmaker (Stefan Brijs)

Algemene informatie
a)
I. Auteur: Stefan Brijs
   Titel: De engelenmaker
II. Plaats van uitgave: Den Bosch
    Jaar van uitgave: 2008
    Jaar van eerste uitgave: 2005
III. Aantal pagina's: 494

b) Genre: psychologische roman

c) Samenvatting:

“De Engelenmaker” bestaat uit drie delen.
Het eerste deel speelt in het heden en vertelt hoe Dokter Victor Hoppe terugkomt in zijn geboorteplaats Wolfheim, een dorpje vlakbij het drielandenpunt. Met zijn hazenlip en zijn rode haren maakt hij een eigenaardige indruk. Hij heeft drie kinderen bij zich, die naar geruchten een spleet over hun hele gezicht hebben. De bewoners van Wolfheim moeten niets hebben van de rare dokter, maar na een aantal genezingen merkt men dat hij best meevalt. Ook zijn zoons vallen mee, ze hebben een hazenlip net als hun vader en lijken sprekend op elkaar. Als de dokter de namen van de kinderen noemt, schrikken de bewoners toch wel. Ze heten Michaël, Rafaël en Gabriël, net als de aartsengelen.
De dokter huurt een huishoudster, Frau Maenhout, in, die steeds meer te weten komt over de dokter en zijn kinderen. De dokter gedraagt zich namelijk erg vreemd; hij toont geen emoties, wil absoluut niet dat zij de kinderen over God vertelt en de kinderen mogen nooit naar buiten. Nu zou men hem autistisch hebben genoemd, het syndroom van Asperger, maar toen kenden ze dat nog niet. Als Frau Maenhout bijna achter de waarheid is, komt zij door een vreselijk ongeluk om het leven.

In het tweede deel, dat afwisselt tussen Victor Hoppes jeugd en zijn tijd als student, wordt duidelijk wat er met de dokter en zijn kinderen aan de hand is. Victor Hoppe heeft de eerste jaren van zijn leven als “debiel” in een gesticht doorgebracht. De enige die gelooft dat hij niet debiel is, is Zuster Marthe. Zij leert Victor lezen en praten. Na een paar jaar haalt zijn vader hem uit het gesticht. Victor komt terecht op een universiteit. Hij blijkt een briljant genie in het klonen van zoogdieren. Eerst oefent hij op muizen, later op mensen. En inderdaad, zijn kinderen zijn klonen, van hem. Helaas gedraagt Victor zich raar, waardoor de staf van de universiteit aan hem twijfelt. Rex Cremer, de stafarts, is de enige die weet wat er precies aan de hand is. Hij raakt verstrikt in wat hij weet.

In het derde deel, weer het heden, komt Rex Cremer opnieuw in aanraking met Dokter Hoppe. Hij ontmoet ook zijn kinderen en Dokter Hoppe vertelt hem wat er mis is met de kinderen. Ze worden te snel oud; elk jaar van hun leven telt voor tien tot vijftien jaar. Dan komt ook de draagmoeder van de jongetjes haar “kinderen” opzoeken. Als ze bij Dokter Hoppes huis aankomt is er al één dood. Ze brengt de laatste dagen van hun leven met ze door.

Uiteindelijk, terwijl de dorpsbewoners de kruistocht van Jezus op de Vaalserberg volgen, kruisigt Dokter Hoppe zichzelf. Hij vergelijkt zichzelf met Jezus en dit is volgens hem de opdracht die hij moet volbrengen. Hij eindigt aan het kruis, terwijl het hele dorp sprakeloos toekijkt.

 
Verwachtingen
Mijn verwachtingen voor dit boek zijn redelijk hoog. Iemand die in de mediatheek werkte raadde mij dit boek aan en aangezien het boek verschillende prijzen had gewonnen, genomineerd was voor literatuur prijzen en het boek verfilmd zou worden.
Ik had aan de medewerkster van de mediatheek gevraagd of zij mij wilde helpen met het zoeken naar een boek met een redelijk niveau. Dit boek was zoals ik wilde een redelijk hoog niveau en het verhaal sprak mij ook aan.
Qua inhoud wist ik niets van het boek af, maar mij werd verteld wat er zoal in stond en de achterkant vertelde mij het begin van het verhaal en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Van de schrijfstijl verwachtte ik dat het goed te lezen zou zijn. Voor ik aan dit boek was begonnen had ik alvast een pagina gelezen die mijn vermoeden bevestigde.
Enige scheikundige kennis zou me van pas komen, omdat sommige processen die in het boek werden beschreven over scheikunde zou gaan. Aangezien ik geen scheikunde had, dacht ik eerst nog dat dat een probleem zou kunnen vormen (achteraf is gebleken dat de processen zo werden beschreven dat ik er met mijn minieme kennis ook met mijn verstand bij kon).
 
Motieven en thema
Het motief in dit boek is het onderscheid maken tussen goed en kwaad. Het bijzondere is dat de schrijver de hoofdpersoon (Dokter Hoppe) een eigen idee van 'goed' meegeeft. Het goede bij Dokter Hoppe is hetgeen recht tegenover Gods wil staat. God had naar zijn idee Jezus niet mogen verlaten aan het kruis. God was dus 'slecht'. Deze ideeën gaan in tegen wat wij denken, maar als de redenatie van Dokter Hoppe door de schrijver is uitgelegd, is die ook te begrijpen.
 
Geloof is dus zeker een thema in dit boek. Vooral het anders denken van Dokter Hoppe. Zijn drie klonen noemt hij naar de aartsengelen:  Michaël, Rafaël en Gabriël. Waarmee ook de titel van het boek uitgelegd is. Dokter Hoppe kloonde zichzelf en 'maakte' op deze manier engelen en is daarmee de engelenmaker. 
 
Medisch experimenteren maakt in dit boek ook een groot deel uit als thema evenals nieuwe ontwikkelingen, klonen en experimenten. Stefan Brijs laat in het boek heel goed zien dat men zijn tijd voor kan zijn. De mensen en zeker de dorpsgenoten waren nog niet klaar voor nieuwe ontwikkelingen. Ook worden vragen gesteld die vandaag de dag nog gelden. Is de wereld er klaar voor om klonen te ontvangen of moet men de Wil van God accepteren en niet proberen het lot te veranderen of mensen te scheppen.
 
Daarbij kom je tot het volgende thema: dorpsleven. Wolfheim is een heel klein dorp en roddels verspreiden zich heel snel. Iedereen in het dorp kent elkaar en veranderingen zijn maar moeilijk te accepteren. De kinderen van Dokter Hoppe zagen er vreemd uit en daar werd dan ook alleen maar over gepraat en theorieën bij bedacht. Jaloezie speelt in dit dorp ook grote parten. Mensen voelen zich belangrijker dan anderen en proberen de meeste roddels te verkondigen, zodat het lijkt alsof zij meer weten van Dokter Hoppe dan de andere dorpsgenoten. Ook wilden heel veel mensen bij de Dokter werken, nadat hij een 'mirakel' had verricht. Hij was in aangezien gestegen en ineens werd het interessant om daar te werken, zodat zij veel roddels konden verzamelen.
 
Een laatste thema uit het boek is Asperger. Dat is een syndroom dat men toen nog niet kende. Dat verklaarde de houding van Dokter Hoppe en zijn zonen. Allen waren zij zeer gesloten en dachten in als dit, dan dat. Nu herkennen wij dit, maar als men niets van het verschijnsel Asperger af weet, is het logisch dat men denkt dat deze kinderen als ze klein zijn of debiel zijn of dom. Als dan later blijkt dat ze noch dom, nog debiel zijn, maar nog steeds gesloten, weet niemand meer wat er aan de hand is. Zeker in het dorp Wolfhein zijn daardoor veel speculaties over de dokter en zijn drie kinderen gekomen.
 
Beoordeling
 
a : schrijfstijl
 
De schrijfstijl in dit boek was alles behalve moeilijk. Je leest er vlot doorheen, omdat de zinnen in het boek een gemiddelde lengte hebben; niet extreem kort, maar (gelukkig) ook niet extreem lang. Het is fijn dat er weinig details worden verteld en dat de schrijfstijl zo vlot is. Ik geloof dat als de schrijfstijl gericht was op het brengen van details, dat ik dan niet goed de scheikundige experimenten had kunnen begrijpen. Nu was dat goed te doen. Moeilijke woorden kwamen er ook bijna niet in voor, op een paar scheikundige begrippen na. Sommige onbekende woorden kwamen uit de biologie en verklaarden dingen uit het DNA van iemand, maar die werden zo duidelijk beschreven of uitgelegd door Dokter Hoppe aan personages in het verhaal, dat het voor mijzelf ook duidelijk werd.
 
Het boek was in drie delen opgedeeld. Het eerste deel en het laatste deel zijn eigenlijk het hele boek. Het laatste deel sluit naadloos aan op het eerste deel, maar als het tweede deel zou ontbreken zou je punten uit het verleden missen. Ik zat helemaal in het verhaal en vond het leuk en apart dat ik daar ineens uit werd gerukt en weer terug in het verleden werd gezet. Daardoor kwam ik achter redenen die mensen hadden voor bepaalde handelswijzen. Met die uitleg stroomde je door naar het derde deel en daar kwamen allerlei gedachtes en feiten bij elkaar in één beeld dat ik al voor me had, maar wat de dorpsgenoten nog niet wisten. Ik vond het een bijzondere gewaarwording dat ik, net als in een film, tegen de mensen wilde vertellen wat er was gebeurd. Dat geeft ook de realistische schrijfstijl aan over een onderwerp (klonen) waar ik niet eens mee in aanraking ben geweest.
 
Citaat (bladzijde 354-355):
"Levens geven. Zoals God.
Victor zag het als een handschoen die hem werd toegeworpen. Een uitdaging.
God geeft en God neemt, Victor. Maar niet altijd. Soms moeten we dat zelf doen. Onthoud dat.
Ineens had hij het begrepen. En ineens had hij weer een doel gehad."
 
In bovenstaand citaat is te zien dat de zinnen kort en duidelijk zijn. Ook is goed te bedenken waarom Dokter Victor Hoppe aan de hand van deze gedachten handelingen verzet.
 
b : inhoud
 
Situaties:
In het boek ontstaan soms extreme situaties. Het blijkt dan dat Victor Hoppe in zijn jonge jaren al vreemde reacties gaf. Ik begreep niet hoe iemand zo kil kon zijn. Zelfs niet als iemand Asperger heeft. Dit boek geeft een kleine uitleg over de gedachte die iemand  met Asperger kan hebben. Ook de simpele 'als-dan-gedachte' wordt uitgelegd:
 
Citaat (bladzijde 345-346):
- Voorafgaand aan dit citaat verteld de rector aan Victor dat zijn vader zelfmoord heeft gepleegd -
"Hij wist hoe, maar moest hij dat gaan vertellen? Was dat zijn taak? Als de jongen het wilde weten, dan had hij daar natuurlijk recht op. Maar hoe moest hij het vertellen?
'Aan een boom,' zei hij, in de hoop dat dat voldoende duidelijk was.
De jongen knikte en zei toen iets dat de rector niet helemaal begreep.
'Zoals Judas dus.'
'Wat zei je?'
Victor schudde het hoofd en zweeg verder.
'Is er iemand die je kan komen halen?' vroeg de rector bezorg. 'Die je naar huis kan brengen? Kan ik iemand voor je bellen?'
'Nee, Herr Rektor, dank u,' antwoordde Victor. En na een korte pauze, waarin hij zijn handen naar zijn schoot liet zakken, vroeg hij: 'Moet ik naar huis? Is dat echt nodig?'
'Dat lijkt me wel,' zei de rector, de wenkbrauwen fronsend.
 
Vertelperspectief:
Het boek wordt in de derde persoon vertelt en geeft een kijk op iedereen. Op precies de 'goede' momenten schakelde de schrijver over naar een ander personage. Persoonlijk ben ik geen fan van flashbacks, dus was ik blij met de gesloten eindes tussendoor zonder dat je toch het hele verhaal weet.
 
Eindoordeel
 
Aan de hand van structurele argumenten (het bij elkaar passen van thema, personen, ruimte, enz.) is dit boek als zeer goed te bestempelen. Eerst heeft het boek allemaal verschillende lijnen en verschillende soorten personages die je niet zomaar bij elkaar zal denken, maar de schrijver laat zien dat aan het einde van de wirwar aan informatie een gesloten einde zat en na dat einde werd nog verteld over de laatste personages waar je nog vragen over zou kunnen hebben, lijkend op een happily ever after bij een Hollywood film.
 
Citaat (bladzijde 492):
 "En toen zag hij de processie verschijnen, pastoor Kaisergruber op kop. Zelfs die zou ten slotte in zijn goedheid moeten geloven. Daar was hij zeker van toen hij de priester aankeek en de priester hem."
 
Als gekeken zou worden naar de realistische argumenten zou dit boek als 'slecht' worden bestempeld, omdat de realiteit nog ver te zoeken is. Het is nog niet mogelijk om mensen te klonen, maar de schrijver heeft dit alles heel realistisch beschreven. Als men kijkt naar de realistische schrijfstijl is dit boek wel van hoge literaire 'goedheid'.
 
Bij de vernieuwingsargumenten scoort dit boek zeer goed. Zeker omdat het thema klonen zelfs in deze tijd nog vernieuwend is. De tijd waarin de verhaallijn speelt (1945-1990) was in Europa nog helemaal onbekend met het fenomeen klonen. Ook brengt de nieuwe visie van Dokter Victor Hoppe tegenover het christelijke geloof een vernieuwend idee naar boven.
 
Citaat (bladzijde 249-250):
 "'Dokter Hoppe, ik maakte een grapje. Waar wilt u eigenlijk heen?'
'...'
'Dokter Hoppe?'
'Klonen.'
'Klonen?'
'Klonen. Een identieke genetische kopie maken van...'
'Ik weet wat u bedoelt, maar wat zou u willen klonen?'
'Muizen. Bijvoorbeeld.'
'Dat is onmogelijk. Biologisch gezien is het onmogelijk om zoogdieren te klonen.'
'Het is een kwestie van techniek. Met de juiste middelen moet het lukken. In principe is het zelfs eenvoudiger dan mijn vorige experiment.'
 
De normen en waarden in het boek liggen bij Dokter Hoppe heel anders dan bij de gemiddelde mensen. Hij ziet het geloof op een voor ons vreemde manier en daardoor kan dit boek opstoot geven bij mensen die zeer gelovig zijn. Zelf heb ik ook kennis van het christelijke geloof, maar ik interpreteer het op de 'normale' manier, terwijl voor de manier van Hoppe ook morele argumenten aan te dragen zijn. Soms handelde Dokter Hoppe ook op een vreemde manier, waaruit later bleek dat dit overeenkomsten had met Jezus aan het kruis. In het volgende citaat ziet de stafarts wat Hoppe met zichzelf doet.
 
Citaat (bladzijde 472):
 "'Wilt u het zien? Gelooft u het dan?' riep Victor. Hij trok zijn hemd nog hoger op. Zijn zij vertoonde een snee van bijna tien centimeter. 'Wilt u het voelen misschien? Gelooft u het dan?'
Met een breed gebaar bracht Victor een hand naar de wond en stak twee, drie vingers in de snee. Hij trok, nee, hij scheurde de wond open."
 
Ik vond dit boek ook heel goed als ik het bekijk aan de hand van emotivistische argumenten. Ik werd namelijk helemaal meegesleept in het boek en ik snapte zelfs de gedachtegang die in het hoofd speelde van ieder personage. Ook kon ik het boek niet zomaar wegleggen voor ik ging slapen. Ik wilde weten wat er met de kinderen zou gebeuren en hoe het kon dat ze zo ziek waren of dat ze nooit buiten kwamen. In mijn hoofd ging ik telkens linken leggen die achteraf heel onzinnig waren.

Al met al viel dit boek bij mij erg in de smaak, terwijl ik eigenlijk niet zo heel erg houd van experimenteren, realistische bloederigheid of boeken die kritiek hebben op een geloof. Ik vind dan altijd dat je vanuit je eigen 'hokje' naar het boek moet kijken en dus een bepaalde mening krijgt aangeschreven. In dit boek was daar geen enkele sprake van en probeerde de schrijver juist om de lezer zoveel mogelijk te laten begrijpen van zoveel mogelijk personages. Ik kon me zelfs inleven in de ideeën van Dokter Hoppe die zo graag 'goed' wilde zijn, maar daarin mislukt, omdat hij niet inziet dat de mensen om hem heen aan 'goed' een hele andere definitie geven.

De hoge verwachtingen die ik had gekregen heeft de schrijver zeker waar gemaakt. Sowieso beviel de schrijfstijl mij ten zeerste en lees je vlot door het boek. Dit boek heeft veel indruk op mij gemaakt en ik zou het boek aan iedereen aan willen raden, zelfs diegenen die geen scheikundige kennis hebben.
Het einde is heel erg schokkend en achteraf dacht ik: hoe kan nou dat hij zichzelf op heeft gehangen aan een kruis? Hoe kun je nou jezelf vastslaan? En ineens besefte ik dat Victor dit ook dacht toen zijn vader zichzelf had opgehangen... (Gelukkig kreeg ik, net als Victor van zijn rector, een uitvoerige beschrijving. Die beschrijving was net iets te realistisch naar mijn zin, maar gaf wel de informatie die ik wilde weten. Dit laatste moet ik met schaamte toegeven.)

Citaat (bladzijde 490-491):
"Hij was linkshandig. Daarom timmerde hij eerst een van de spijkers in de dwarsbalk, daar waar zijn linkerhand moest komen. In de verte had hij de muziek al gehoord. Sombere muziek.
Toen bukte hij zich en legde zijn linkerhand op de grond. De hamer nam hij in zijn rechterhand. Hij nam een tweede spijker en sloeg die door zijn linkerhand. Het ging vanzelf. Het deed pijn, maar dat hoorde erbij. Dat moest hij lijdzaam ondergaan. Hij sloeg de spijker helemaal door zijn linkerhand en haalde die hand omhoog. Onderlangs trok hij de spijker uit zijn hand, waar nu een gat in zat. Hij keek ernaar. Hij keek erdoor. Met een verband omwikkelde hij zijn hand."

Ik zou graag een ieder die dit verslag leest willen aansporen tot het lezen van 'De engelenmaker'! En excuses voor het uitzoeken van de meest huiveringwekkende citaten.


Bronnen

- Kees van der Pol, Boekverslag De Engelenmaker, 24 november 2005, internet:
http://www.scholieren.com/boekverslag/59074

- Huiswerkvrij, Stefan Brijs - De engelenmaker, 15 juni 2006, internet:
http://www.huiswerkvrij.com/stefan-brijs-de-engelenmaker/